lauantai 30. toukokuuta 2009

uskonto vai perinne?

torstaina illalla alkanut Shavuot juhlapäivä on yksi tärkeimmistä pyhäpäivistä uskovaisille juutalaisille, sillä uskotaan, että samana päivänä muutamia tuhansia vuosia sitten Sinain vuorella Mooses on vastaanottanut kymmenen käskya sekä Torah Jumalalta, kun israelilaiset ovat kokoontuneet Sinain niemimaassa. vaikka kibbutsin asukkaat ovat yleensä maallistuneita, Shavuot ja muut juutalaiset pyhäpäivät vietetään innokkain ja suurin juhlin. mutta hyvin eri tavalla kuin muissa paikoissa israelissa.

kibbutsissa pyhätpäivät ovat ennemminkin juhlapäivät kuin uskonnolliset pyhäpäivät ja ne vietetään perinteisellä tavalla. Shavuot, jota kutsutaan myös Hag Habikkurim (eli ensimmäisten hedelmien juhla), on iso juhlapäivä kibbutsissa. muistan hyvin kun lapsena pukeuduttiin valkoisiin paitoihin jo aamulla. juhla alkaa illalla kun kaikki asukkaat kokoontuvat juhlapaikassa ja kibbutsin ensimmäiset ‘hedelmät’ esitellään traktoreilla pitkässä kulkuessa. sana ‘hedelmät’ ei tarkoita vain appelsiinia, greippiä, tai muita syötäviä hedelmiä, vaan kaikkia uusia kuluneen vuoden aikana ‘syntyneitä’, kuten ihmisvauvoja, vilja-, kasvis-, ja hedelmäsato, maatalous- ja eläintarhaeläinten poikaset, sekä kibbutsin teollisuuden tuotteet. aivan merkittävä spektaakkeli, erityisesti lapsille. kulkueen juhlan jälkeen tarjotaan maitotuotteisiin perustuva illallinen. Maitotuotteiden syöminen on perinteinen Shavuotin juhlapäivän tapa, ainakin israelissa.

vaikka perinne tietysti liittyy uskontoon, kibbutsissa vietettävät juutalaiset pyhäpäivät ovat epäilemättä ennemminkin ainutlaatuinen perinne. sen takia, juutalaisuus on minulle enemmän perinne kuin uskonto.

tässä youtubessa löytyy vähän Shavuotin tunnelmaa erilaisista kibbutseista.

ja traktoreiden kulkueesta:jos olette israelissa jonkun juutalaisen juhlapäivan aikana niin suosittelen kovasti perinteisen kibbutsin juhlan kokemista.

Hag Sameach!

5 kommenttia:

gaabor kirjoitti...

Oli hyvä idea tuoda esille Israelin maallisten juutalaisten perinteitä. Helposti unohdetaan, että Israelin juutalaisista suurin osa (?) on maallinen. Moni ajattelee, että juutalainen=uskonto=Israel on uskovaisten maa. Päin vastoin!

eyal. kirjoitti...

en oikeasti mieti tätä kun kirjoitin, mutta totta se on. israelin tilastokeskuksen mukaan vuodelta 2004, 44% israelissa asuvista juutalaisista on maallistuneita, 17% on uskovaisia, ja muut ovat jossakin välillä.

Anonyymi kirjoitti...

itse myös haluan nimenomaan kuulla ja saada tietoa tavallisten israelilaisten asioita; perinteitä ja nykyelämää.
Siksi täällä käyn tätä blogia mielenkiinnolla lukemassa.

gaabor kirjoitti...

En muutenkaan ymmärrä, miksi puhutaan "maallistuneista" eikä "maallisista" juutalaisista. "maallistunut" sana jotenkin olettaa, että ennen he olvat uskovaisia/uskonollisia ja sitten maallistuivat...

eyal. kirjoitti...

gaabor - kiitos korjauksesta sekä selityksesta "maallistunut" ja "maalliset" erostä.