lauantai 25. huhtikuuta 2009

mitä on israelilainen ruoka?

kuulin tämän kysymyksen jo montaa kertaa. oletan että tekin haluaisitte tietää, vai mitä?
ensin minulla on tunnustus. tykkään ruoan laittamisesta tai ainakin kokeilen ruoan kanssa ja toivon että lopputulokset tulevat syötäväksi. ruoan laittamisen harrastuksena olen varmasti perinyt puolassa syntyneeltä mummolta.

joka tapauksessa, palataan blogitekstin asiaan. eli kysymys on mitä on tyyppillinen, suosittu, ja alkuperäinen israelilainen ruoka?
olette varmaan kuulleet sellaisista ruokalajeista kuin hummus, tahini, ja falafel. vaikka ne voisivat olla suosituimpia ruokia, eivät ne ole oikeasti aitoja ja alkuperäisiä israelilaisia ruokia. sanotaan vaan että ne kuuluvat lähi-idän keittiöön, eli ne ovat lähi-idän ruokia. siitä huolimatta, suosittelen lämpimästi lähi-idän ruokaa, joka on yleensä terveellistä ja hyvänmakuista ruokaa. ainakin hummusta teen säännöllisesti kotona ja siitä tulee nam nam.

taas olen poikennut aiheesta. vaikea keskittyä kun puhutaan hyvästä ruoasta. anteeksi, yritän uudestaan. eli aitoa israelilaista ruokaa...

tietääkseni ainoa israelilainen ruoka, joka on myös suosittu, pitää olla ... shakshouka. vaikka sen uskotaan tulleen juutalaisilta maahanmuuttajilta pohjoisafrikasta, shakshoukaa yleensä pidetään israelilaisena. ennen kun kysytte shak...mitä? (tai turun murteella yksinkertaisesti ’täh?’), aion tutustuttaa tähän ruokaan. israelissa on olemassa monta shakshouka versiota, mutta perusainekset kaikissa versioissa ovat tomaatteja, punainen paprikaa, sipulia, sekä kananmunaa. sen lisäksi lisätään mausteet ja yrtit. kananmunat laitetaan päälle ja keitetään vähän aikaa, että sitä yleensä syödään leivän tai pitaleivän kanssa dippaamalla. shakshouka on terveellinen kasvisruoka joka sopii hyvin sekä lounaaksi ja illalliseksi. jotkut syövät sen jopa aamiaiseksi, mutta minusta se on liian raskas ruoka aamuvatsalle.

laitan kuva tällä viikolla kotona tehdystä shakshoukasta. Jos olette kiinnostuneet reseptistä, voin laittaa sen tänne.

4 kommenttia:

laura kirjoitti...

Jee, resepti joo! :)

Anonyymi kirjoitti...

joo, vois kokeilla

Tarja kirjoitti...

Jep, i wanna try too :)

gabor kirjoitti...

Israelilaisesta ruuasta ei todellakaan voi sellaisena puhua, toisaalta Israelin ruoka on kaikkea sitä, mitä Lähi-idässä on ollut vuosisatojen aikana, ja mitä juutalaiset ovat vieneet Israeliin joka puolelta maailmaa. Israelilainen aamiainen, falafel, tchlunt, gefilte fish jen ovat kaikki yhtä israelilaisia ilmiöitä.

Mutta leivitettyä lihaa (anteeksi shnitzeliä) ei varmaan tarjota muualla, kuin Israelissa patongissa, johon on levitetty chumus, tchina ja charif :-) Tässä sekoittuu varsinaiseksi kulinaariseksi elämykseksi lähi-itä, keski-eurooppa, ranska ja vaikka mitä muuta.