sunnuntai 10. toukokuuta 2009

down by the kuollutmeri

israelin ja jordanian välissä sijaitseva kuollutmeri varmasti kuulostaa tutulta, erityisesti teille jotka olette matkustanut jo israeliin. vaikka ‘kuollut’ nimi tarkoittaa että meren pinnan alla elämää ei ole, ainutlaatuisessa meren ympäristössä löytyy rikasta elämää sekä monia muita hienoja nähtävyyksiä. jopa maailman ihmeitä.

tässä blogitekstissä matkustamme matalimpiin paikkoihin maapallolla. tästä tulee minun ensimäinen matkavinkki israeliin.

kuollenmeren eteläpuolella sijaitseva hotellialue on yleensä ainoa paikka johon turistit tutustuvat. vajaat 35 km pohjoiseen meren rannalla on israelin yksi ihmeellisistä luonnonpuistoista ja suurin keidas, nimittäin Ein-Gedi. sana ‘ein’ tarkoittaa hepreaksi vesilähde. ‘gedi’ on pikkuvuohi (kili). molemmat löytyvät alueen luonnosta. Ein-Gedi on myös paikan kibbutsin nimi. kibbutsin sisällä on hotelli, joka minun mielestäni on paljon hauskempi kuin ne tavalliset hotellit. sen lisäksi, melkein koko kibbutsin alue on upea kasvitieteellinen puutarha, jonka hotellin vieraat saavat kokea ilmaiseksi.

jos haluatte nähdä enemmän kiehtovasta judean aavikkosta, niin suosittelen kovasti ottaa opasmatka tai matkaohjeet hotellista. alueella on niin paljon luonnollisia nähtävyyksiä, että ei kannatta olla vain rannalla tai mineraalispassa. aurinko ei lähde mihinkään, se paistaa noin 330 päivää vuodessa. mitä vielä ihmeellistä on se, että auringon UV-säteily ei ole niin voimakas, koska säteiden voima heikkenee pitkällä matkalla maahan (-420 m meren pinnan alla). mutta pitää muistaa, että touko-elokuu aikana keskilämpötila nousee yli 30º c ja päivällä auringossa jopa yli 40º c (erityisesti kesä-elokuu), eli melkein kuin luonnollinen sauna.

itse asiassa, kerran huomasin että hotellissa vierailevat monia tanskalaisia, jopa kesällä. kyseessä oli psoriasista sairastavia ihmisiä. on havaittu, että UVB-säteily auttaa sairastuneita ja kuolleessameressä sitä on löytyy melkein joka päivä. kun kysyin, ne tanskalaiset kertoivat, että tanskalainen KELA maksaa kuolleenmeren matkakustannukset sairastuneille. myös israelilaiset psoriasis sairastuneet saavat kuolleenmeren lomakorvaukset.

vielä yksi ilmiö alueelta on doliini (katso tarkemmin wikipediasta). kuollutmeri on osa isosta hautavajoamasta, joka on koko ajan seismologisesti aktiivinen. Ein-Gedi alueella on monta doliinia, jotka kannattaa katsoa.

lisää tietoa löyty Ein-Gedin nettisivuista. haluan sanoa, että en ole tämän yrityksen palveluksessa. olin matkustanut paljon tällä alueella. vierailin Ein-Gedin kibbutsissa sekä hotellissa ja sen perusteella suosittelen.

hyvää ja aurinkoa viikkoa!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista luettavaa Kuolleenmeren juttua "paikallisen silmin". Itse monia kertoja paikassa käyneenä arvostan mainitsemasi ilmaston ja auringon lisäksi vettä ja mutaa jota siellä ja vain siellä käsittääkseni on.
Olen ollut Kuolleenmeren pohjoisosassa, Ein Gedissä sekä Ein Boketissa aikaani viettämssä. Ein Gedin ihanaa ympäristöä on tullut myös vähäsen koluttua.
Useampia öitä olen nukkunut Kuolleenmeren suolaisella hiekalla makuupussissa nimenomaan Ein Gedin tuntumassa.
Kuollutmeri on paikka jonne aina mielelläni palaan! Tervehdyttävä, rentouttava!

Anonyymi kirjoitti...

Shalom! Olet kiva uusi blogituttavuus! :-)

Jael kirjoitti...

Shalom täältäkin! Löysin tänne Anun blogin kautta. Kiva blogi! Osasitko suomea ennen Turkuun muuttoasi, suomenkielesi on lähinnä täydellistä!

Tuula kirjoitti...

Hei Eyal! Mukavaa, etta olet aloittanut taman blogin. Minakin loysin tanne Anun kautta. Et ole tainnut laittaa itseasi blogilistalle?

Anonyymin tavoin olen viettanyt useita oita Kuolleella merella rannalla nukkuen. Mutta siita on jo kauan aikaa ;). Ja Ein Gedin alue on tullut todella tutuksi.

Muistanko oikein, etta kerroit olevasi Haifan lahelta Yagurista? Olen jo vahan dementti ;D, mutta asuiko siella joku suomalainen perhe aikoinaan?

Juttusi kibbutzin lapsista aikaisemmin oli todella mielenkiintoinen. Olin Shefayimissa toissa lastentalolla 80-luvun alussa ja luin tasta kasvatusmuodosta paljon. Aikoinaan sitten sain kurssittaa paivakotiapulaisia Suomessa ja sain kertoa myos tasta.

Mukavaa viikonloppua sinne Turkuun!

eyal. kirjoitti...

kiitos kaikille kommenteista ja tervehdyksistä. olen pahoillani, että vastaukseni on vähän myöhässä. viikonloppuna minulla on ennemän aikaa satsata blogiin.

Anonyymi - kiva kuulla eriläisiä kertomuksia alueelta. itse olin kerran 'asunut' alueella melkein kuukauden kun olin reserviarmeijassa. harmi vain, että se oli elokuussa ja lämpötilä nousi 45 asteeseen joka päivä. tuntui kuin olimme grillissä.

Yaelian - suomea aloitin opetella vain suomen muuttamisen jälkeen. valitettavasti, en vielä osaa puhua ja kirjoittaa niin sujuvasti kuin haluaisin. mutta yritän parantaa jatkuvasti.

Tuula - kyllä. kibbutsin nimi on yagur. suomalaisperheitä on ollut kibbutsissa mutta ei enää. ainakin yksi heistä on nyt espoossa ja tavataan joskus pyhäpäivinä.

Anonyymi kirjoitti...

Kärsitkö psoriasiksesta? Kerro tarinasi.

Etsimme psoriasiksesta kärsiviä henkilöitä haastateltaviksi erilaisiin artikkeleihin. Kerro, miten psoriasis on haitannut Sinun elämääsi ja oletko saanut siihen apua?

Tarinat julkaistaan nimellä. Korvaamme haastattelusta 50 euron lahjakortin.

Jätä yhteystietosi ja kerro hieman itsestäsi:
Projektipäällikkö Marika Hiltunen, Kaufmann Agency Helsinki Oy,
marika.hiltunen@kaufmann.fi tai puh. 050 34 97 405.