sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

israelin mosaiikki #1

monet ihmiset liittävät israelin valtion juutalaisuuteen. vähemmän tietävät että arabilaisia on noin 20% israelin väestöstä. vielä vähemmän tietävät että arabilaisväestöstä noin 9% on kristillisiä. mutta harvoin ihmiset tietävät muita vähemmistöryhmiä, jotka muodostavat israelin väestömosaiikin. tässä blogitekstissä esittelen israelin tšerkessit.

tšerkessit ovat alunperin kaukasuksen luoteisosista Adygeiasta. oman kielen mukaan tšerkessit ovat Adygeit (eng. Adyghe) ja heidän kielensä on adygei. 1800-luvulle asti tšerkessit ovat kuuluneet Ottomaanien valtakuntaan, joka vaikutti heidän nykyiseen islamin uskonnon suuntautumiseen. venäjän keisarikunta valloitti kaukasuksen alueen 1800-luvun puolivälin jälkeen. valloituksessa noin puolitoista miljoonaa tšerkessiä on kuollut ja 90% joutui pakolaiseksi. osa pakolaisista on asettunut lähi-idän alueelle, joka siihen aikaan kuului Ottomaanien valtakuntaan.

israelissa asuu noin 4000 tšerkessiä kahdessa kylässä galilean alueella pohjois-israelissa. he ovat sunnimuslimeja, mutta eivät kuulu arabilaiskansaan kuin muut israelissa asuvat muslimit. he ovat täysin integroituneet israelin elämään ja samaan aikaan onnistuivat pitämään oman kielensä, kulttuurinsa sekä perinteisen elämänsä, joka on hyvin mielenkiintoinen. pakolaiset harvoin integroituvat täysin hyvin erilaiseen maahan kuin heidän kotimaansa. muut vähemmistöt sekä valtiot voivat oppia jotain tšerkessien elämäntavasta.

isompi tšerkessin kylä israelissa on Kafr Kama (kartta), missä sijaitse myös tšerkessien perinnön museo. toinen kylä on Reikhaniya (kartta). olen vieraillut molemmissa kylissä noin 10 vuotta sitten ja suosittelen kovasti. kylien alueella on myös paljon muita nähtävyyksiä.

2 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Tuolla museossa taytyykin kayda! Nyt ovat tsherkessit ja druusit osoittaneet mieltaan Jerusalemissa, kun eivat mielestaan saa yhta paljon rahaa kuin juutalaiset kunnat ja kaupungit.

eyal. kirjoitti...

se on aivan totta. poliitikot aina lupaavat heille kaikki ennen vaalipäivää ja unohtavat heidät heti vaalipäivän jälkeen.